Noutăți



Actualizarile SICO ERP din 12.09.2024 sintetizeaza automatizarea functiunilor "Facturi Nesosite (408)/Netransmise (418)", declansate prin optiunea "Facturi?" din formularele de Intrari ale modulelor de Obligatii/Creante.


Actualizarea SICO ERP din 22.08.2024 aduce urmatoarele imbunatatiri:


Actualizarea SICO ERP din 03.06.2024 aduce urmatoarele imbunatatiri:

I) Functii legate de SAF-T;

II) SICO Gestiuni > gestiunea Creante/Clienti > Documente > Documente de INTRARE > in formularul de date > pentru o selectare rapida a documentelor de tip Facturi corespunzatoare Bonurilor fiscale emise din SICO Retail > la comanda "Alte filtre", in zona de sus a acestor filtre s-a introdus optiunea "Dif. minima bon" pentru filtrarea documentelor si in functie de valoarea campului "DIFERENTE FATA DE BONUL FISCAL":
1) se bifeaza optiunea "Dif. minima bon" si se permite scrierea valorii minime a diferentei;
2) se scrie valoarea minima pentru filtrarea documentelor.
Dupa parcurgerea acestor pasi, se afiseaza doar documentele care indeplinesc conditia.


Actualizarile SICO ERP din 30.05.2024 imbunatatesc functionarea butonului "Selecteaza tot/Tot" aferent listelor de selectie din rapoarte prin adaugarea comenzii "Dreapta+Click" pentru deselectare. A mai fost imbunatatita functionarea ferestrei din gestiunile de stocuri.

Atentie !!
Referitor la rapoartele "Intrari in gestiuni/Iesiri din gestiuni" din zona "Rapoarte globale", facem urmatoarele precizari:


Actualizarile SICO ERP din 27.05.2024 imbunatatesc functiunile de design general pentru aplicatia SICO Retail.

Ca model de operare in SICO Retail recomandam urmatorii pasi:
1) Dupa intrarea in meniul de baza se va seta ecranul de start prin Maximizare sau, si mai bine, prin dimensionari pe orizontala/verticala, pentru a se obtine o interfata ergonomica si clara;
2) Ferestrele ce vor urma se vor dimensiona automat, in mod proportional cu ecranul initial.


Actualizarile SICO ERP din 10.04.2024 imbunatatesc aceste aplicatii in zona de Rapoarte globale > Situatii intrari/Situatii iesiri > Contare documente.

Se permite introducerea, in aceeasi luna, a mai multor documente de actualizare pentru un mijloc fix, lucru ce implica un risc (minor) de operare gresita, in sarcina exclusiva a utilizatorilor.


Actualizarile SICO ERP din 03.04.2024 imbunatatesc/corecteaza urmatoarele:

Functia "Contare" se lanseaza din "Rapoarte globale - Situatii Intrari/Iesiri", ca optiune distincta, situata sub "Lista documentelor" formularelor respective si se executa dintr-o fereastra-meniu de tip "Modless".

Modificarile E-Factura s-au facut in urma precizarilor/modificarilor ANAF.


Actualizarile SICO ERP din 08.03.2024 imbunatatesc urmatoarele:


Actualizarile SICO ERP din 04.03.2024 imbunatatesc urmatoarele:

Mai sunt imbunatiri legate de functiile "Atasamente".


Actualizarile SICO ERP din 22.02.2024 completeaza functiunile privind ambalajele returnabile:

Toate aceste functiuni sunt utile companiilor care, conform noilor reglementari, trebuie sa tina si aceasta evidenta.


Actualizarile SICO ERP din 16.02.2024 imbunatatesc modelele SICO de WMS si de automatizare a operarii stocurilor:
1) Lungime, pentru produse care au Lungime/Latime drept dimensiuni de baza;
2) Arie, pentru produse care au si Lungimea si Latimea ca dimensiuni principale;
3) Volum, pentru produse caracterizate prin evidentierea volumului in procesul de prelucrare a acestora (model fara functiuni de prelucrari automate).

Dupa intrarea, dintr-un document de iesire din gestiune, in meniul de stocuri operative si alegerea optiunii "Dimensiuni:", puteti opta, in functie de necesitati, pentru unul din cele doua modele:

<Lungime/Arie>
Dupa alegerea modelului, prin tastarea optiunii "Pregatire", se activeaza un meniu pentru setarea prelucrarii, astfel incat, dupa operarea acestuia si apasarea comenzii "Repartizare", prin operatiunea "Salvare", toate documentele de evidenta sunt intocmite automat de program.
Practic, sunt automatizate complet si optimizate toate fazele de prelucrare ale unui proces de productie propriu-zis.

Noua comanda "Consum" incarca/inchide o fereastra cu toate consumurile intocmite la gestiunea curenta, in perioada curenta, permitand urmarirea fluxurilor de consumuri de resurse si de produse finite/semifabricate obtinute (intrate prin cantitati negative).
In acest fel, operarea automata a stocurilor se poate face mai usor, urmarindu-se fluxul tehnologic realizat deja, pentru o continuare corecta, conforma cu fazele productiei.


Actualizarile SICO ERP din 12.02.2024 extind modelele SICO de WMS si de automatizare a operarii stocurilor, cu urmatoarele modele:
1) Lungime, pentru produse care au Lungime/Latime drept dimensiuni de baza;
2) Arie, pentru produse care au si Lungimea si Latimea ca dimensiuni principale;
3) Volum, pentru produse caracterizate prin evidentierea volumului in procesul de prelucrare a acestora (model fara functiuni de prelucrari automate).

Dupa intrarea, dintr-un document de iesire din gestiune, in meniul de stocuri operative si alegerea optiunii "Dimensiuni:", puteti opta, in functie de necesitati, pentru unul din cele doua modele:
Dupa alegerea modelului, prin tastarea optiunii "Pregatire", se activeaza un meniu pentru setarea prelucrarii, astfel incat, dupa operarea acestuia si apasarea comenzii "Repartizare", prin operatiunea "Salvare", toate documentele de evidenta sunt intocmite automat de program.
Practic, sunt automatizate complet si optimizate toate fazele de prelucrare ale unui proces de productie propriu-zis.


Actualizarile SICO ERP din 30.01.2024 aduc urmatoarele noutati:
1) Imbunatatirea functiunilor de rapoarte ale formularelor de Comenzi;
2) Noi modele de organizare si manipulare ale stocurilor existente in formularele de Stocuri operative, accesate din formularele de Iesiri din gestiuni.
Aceste modele, activate prin tastarea optiunii "Dimensiuni", se bazeaza pe proprietatile de dimensiuni geometrice ale produselor din nomenclator, ce pot fi descrise, in plus fata de cerintele de organizare si gestionare ale depozitelor si in functie de utilizarea lor efectiva ca: marfuri / resurse pentru productie / semifabricate / produse finite s.a. in toate procesele de prelucrare / stocare / livrare s.a.
SICO modeleaza si optimizeaza folosirea stocurilor, conform naturii fizice a produselor, pe baza a trei Dimensionari ale acestora:

Atentie !!
Pentru cei care folosesc deja modelul WMS "Dimensiuni > Lungime", vechea functiune se activeaza instant dupa apasarea optiunii "Dimensiuni:" si se lucreaza la fel.
In plus, din Lista "combo" a dimensiunilor, se pot alege si alte optiuni: Aria / Volum, daca aveti in stoc si produse care, prin dimensiunile din nomenclator (Diametru / Inaltime / Latime / Lungime), modelul ales si filtrarile permit aplicarea acestora... Ceva similar ca la aplicarea modelului "Lungime".


Actualizarile SICO ERP din 18.01.2024 imbunatatesc si diversifica procesarea datelor privind serviciile e-Factura si RO-Transport.
Pentru emiterea de facturi care implica "Marja de profit", atat pentru corecta lor editare si inregistrare cat si pentru inregistrarea in e-Factura, trebuie sa editati coloana din antet pentru "Denumire document", astfel incat aceasta sa includa caracterele "MARJ". Dupa o editare de acest tip, SICO ERP afiseaza eticheta "Marja" care permite, prin simpla ei tastare (Click), incarcarea unui fisier TXT cu explicatii si instructiuni.


Actualizarile SICO ERP din 16.01.2024 adauga un nou raport, in modulul "Rapoarte firma".
Acesta permite listarea produselor setate ca "Returnabile" in Nomenclatorul de produse, care au fost incluse in documentele de Intrare (NIR)/Iesire (Avize) in/din gestiunile firmei.
Modul de operare este asemanator celui pentru evidentierea "Taxei de mediu".
Costul unitar returnabil (0.50 lei) este inregistrat in Nomenclatorul de produse in coloana "PU intrare", pentru fiecare produs returnabil.

Au mai fost imbunatatie toate rapoartele privind Listele de inventariere si Fisele privind evidenta obiectelor de inventar pe utilizatori.


Actualizarile SICO ERP din 20.12.2023 imbunatatesc noile functiuni "Plaja" din formularele de date ale documentelor din gestiunile Creante-Intrari (Facturi emise) / Gestiuni-Iesiri / Avize, prin corelarea si cu documentele generate din SICO Retail.


Actualizarile SICO ERP din 14.12.2023 adauga functia "Plaja" in formularul de date al modulului Creante/Intrari, care permite verificarea operativa a modului de numerotare a documentelor emise in aceasta zona. Fereastra Plajei de numerotare permite si eventuale modificari operative in formularul de documente, pentru corectarea, daca exista permisiuni, a unor numere de documente deja salvate in baza de date. Asupra acestei functiuni se vor mai face imbunatatiri/dezvoltari in zilele urmatoare.


Actualizarile SICO ERP din 27.11.2023 aduc, intre altele, urmatoarele noutati:
1) Accesul direct la Nomenclatorul de produse si servicii prin executarea de "Dublu+Click" in casutele-text de coduri din urmatoarele formulare de date:
- Comenzi, Retetare, documente de Intrari in gestiuni, documente privind Mijloacele Fixe, documente din aplicatia de Marketing s.a.
2) Vizualizarile de Stocuri, prin tastarea unor butoane digitale, in toate formularele adecvate de:
- Comenzi, Intrari in gestiuni, documente de Marketing (functiile prezentate anterior la Comenzi au fost generalizate).
3) Functiunea "Retetar" din formularul Nomenclator de produse si servicii, situata langa casuta-text cu Denumirea produsului.
4) Imbunatatire functiunii prin permisiunea vizualizarii imediate a Notelor de produse finite generate din optiunea "Productie" ("Dublu+Click" pe linia fiecarui document, dupa efectuarea operatiunii "Salvare" de generare a documentelor de intrare in gestiune).
5) Dezvoltarea functiunilor de Etichetare.
6) Imbunatirea criteriilor de cautare in nomenclatoare s.a.

ATENTIE la modalitatile de cautare in nomenclatore (Produse si Servicii, Parteneri) ! Puteti folosi optiunea "Precizie cautare" din formulare, ramane setata pe tot parcursul unei sesiuni.


Actualizarile SICO ERP din 16.11.2023 includ urmatoarele imbunatatiri:

Optiunea tip bifa din formularul de Intrari in gestiuni, pentru afisarea, pe fiecare linie de continut, a Stocului operativ al produsului, genereaza acum un formular independent de tip "Modless", cu mult mai multe functiuni;
Instructiuni explicative privind aceasta optiune sunt prezentate intr-un fisier de tip Help, activat din formularul respectiv prin comanda "…".

La functiunile declansate din formularul "Comenzi" de optiunile "Stoc" si "Inventar".


Actualizarile SICO ERP din 13.11.2023 imbunatatesc, intre altele, filtrele din ferestrele de "Stoc" si "Inventar" legate de formularul de Comenzi. In formularul de Intrari in gestiuni, pe fiecare linie de continut, a fost adaugata, langa casuta pentru denumirea produsului, optiunea-bifa pentru afisarea liniilor de stoc ale produsului. Meniul activat astfel este intuitiv si are si un Help din comanda "…".


Actualizarea SICO ERP din 27.10.2023 completeaza functiunile de analiza ale formularului de retetare, prin introducerea comenzii "Resurse". Situat in partea Stanga+Jos a formularului, butonul "Resurse" permite vizualizarea relatiei: Resurse --> Retetar, aratand, pentru fiecare Resursa/Componenta in parte, toate Retetarele in care aceasta este inclusa. Explicatii privind utilizarea formularului "Retetar>Resurse/Componente" sunt date in fisierul "Instructiuni_retetare_resurse.txt", accesibil prin apasarea etichetei "Help" din zona Stanga+Sus a acestuia.


Actualizarile SICO ERP din 19.10.2023 aduc urmatoarele noutati:

Functiuni pentru programarea Termenelor si Duratelor de executare a Comenzilor prin:
- Comanda "Orar" din antetul unei comenzi, corelata cu cea similara din fiecare linie a continutului;
- Comanda similara din continut.
Pentru liniile de continut reprezentand Productia, cu repere care au Retetar (productie), termenele si duratele se bazeaza pe norme:
- Durata ore = durata in ore necesara pentru realizarea unei Cantitati de produs;
- Cantitate..= cantitatea normata de produs realizata intr-un timp reprezentat de Durata ore.
Aceste doua campuri sunt memorate si intretinute in tabela Retetar.
Termenele si durata pentru executarea unei comenzi trebuie sa respecte regula:
- Data de start din antet = Cea mai mica data de start din continut;
- Data finala din antet = Cea mai mare data finala din continut.

Relationarea dintre produsul din continut si un eventual Retetar a fost schimbata, astfel:

- Optiunea "Retetar :" este bifata sau nu daca produsul are sau nu .. minimum un retetar generat;

- Sub aceasta optiune este locatia pentru afisarea denumirii retetarului, selectat tot din aceasta locatie, cu <<Dublu-click/ Enter..>>, ca peste tot in SICO.

Pentru cei interesati, Tarem va oferi asistenta pentru utilizarea acestor functiuni noi.

Actualizarile SICO ERP din 03.10.2023 aduc urmatoarele imbunatatiri:

Pentru realizarea automata a duratelor de executie a comenzilor de productie, in formularul de retete s-au introdus coloane noi pentru "Durata" si "Cantitate \ Durata", in antetul acestuia;

Formularele "Comenzi > Clienti" au, in comenzile "Orar", butoanele "Ordonare" si "Durata";


Actualizarile SICO ERP din 25.08.2023 imbunatatesc nomenclatoarele de Conturi si de Parteneri prin noile coloane introduse: Fel cheltuiala (Conturi), Membru, Cod tara (Parteneri).
In SICO Gestiuni > "Utilitare" s-a introdus (in functie de specificul firmei) functiunea "Analize" care permite culegerea de date referitoare la eventuale caracteristici fizico-chimice/microbiologice ale unor produse din nomenclator. Aceasta functiune se poate lega de functiuni precum "Alti parametri" referitoare la produsele specifice. Poate fi utila firmelor cu productie industriala din diverse domenii.

In SICO Financiar s-a imbunatatit meniul pentru Registru Fiscal.


Actualizarea SICO ERP din 04.08.2023 adauga inca o dimensiune Nomenclatoarelor SICO, reprezentata de noua tabela "Parametri" si de relationarile acesteia cu Nomenclatorul de produse si servicii.
Aceasta tabela are rolul de a modela si colecta informatii structurate care sa fundamenteze mai eficient algoritmi specifici pentru calculul si procesarea datelor din domenii diverse: industria alimentara (carne, lapte s.a.), zootehnie, agricultura, servicii s.a.
Noile functiuni permit, intre altele, utilizarea de algoritmi avansati pentru calcule de preturi (costuri) de aprovizionare pentru industrii specifice.


Actualizarile SICO ERP din 18 Iulie 2023 permit realizarea si utilizarea de rapoarte privind Registrul de evidenta fiscala.
Pentru Planul de conturi au fost dezvolate Functiunile de cont existente si s-au introdus altele noi ("Fel cheltuiala").

De la dumneavoastra dorim urmatoarele:
1) Actualizarea Planului dumneavoastra de conturi fata de noile functiuni;
2) Testare si "feed-back" privind functiunea "Registru fiscal", aflata in meniul de Balante financiare, ca raport distinct cu acelasi nume.


Actualizarile SICO ERP din 04 Iulie 2023 cuprind urmatoarele noutati:
1) SICO Financiar > Rapoarte:
- Balante financiare > Formularul include si Grid tabelar SICO
- Indiicatori bilant > Formularul include si Grid tabelar SICO
- Pregatirea datelor pentru editarea unui nou raport: Registru fiscal
2) SICO Gestiuni > Dezvoltarea meniurilor existente pentru Documente Intrare/Iesire ale Gestiunilor de stocuri pentru o si mai eficienta utilizare a operatiunilor combinate privind stocurile : rezervari, livrari, transferuri s.a.
Exemplu: In urma unor asemenea operatiuni, SICO editeaza automat campurile de Explicatii ale documentelor, date ce s-au introdus si in Filtre, in plus, prin "Dublu+Click" in campul explicatii, se permite pozitionarea si activarea directa a documentului de referinta inscris la Explicatii.
3) In aplicatia SICO Resurse Umane s-au corectat si imbunatatit toate corespondentele automate dintre Modulul Resurse Umane (contracte, decizii..) si Modulul Salarizare.


Actualizarile SICO ERP din 09 Iunie 2023 cuprind urmatoarele noutati:
1) Dimensionarea Variabila a tuturor Formularelor-Ferestre, nu numai in mod automat (Maximizare..). Intre altele, acest lucru permite rularea lui SICO si pe ecrane mai mici (tableta, smartphone);
2) Meniul pentru editarea nomenclatorului "Gestiuni" include acum si functia "Tabelar", care permite o mai buna vizionare si intretinere a tabelei de gestiuni;
3) Nomenclatorul "Planificare" a fost imbunatatit pentru a se permite realizarea de Programari in timp a comenzilor de orice fel;
4) Functiunile Retururi de Avize/Transferuri, declansate prin "Click" pe butoanele "Retur" din formularele documente au fost imbunatatite prin inlocuirea Listelor de Selectare cu Griduri tabelare ce includ toate informatiile necesare, filtre si procedee complete pentru analize si operari mult mai eficiente;
5) Design general.


Actualizarea SICO Gestiuni din 8 Martie 2023 introduce functiunea de "Avize de stoc" pentru procesarea, ca dintr-o (sub)gestiune de stoc, a avizelor inregistrate pentru prezervarea temporara de produse din stocul curent al unei gestiuni.
Aceasta noua functiune este activata din orice formular de stoc operativ prin tastarea comenzii "Avize".


Actualizarile SICO ERP din 05/06 ianuarie 2023 aduc urmatoarele imbunatatiri:


Actualizarile SICO Gestiuni si SICO Retail din 14.12.2022 includ urmatoarele noutati:

Comanda "Dimensiuni" trebuie utilizata doar pentru identificarea si procesarea unor linii de produse care au aceste caracteristici.


Actualizarile SICO ERP din 28.11.2022 imbunatatesc functiunile formularului "Comenzi" prin adaugarea butonului de comanda "Orar", situat in prima pagina a zonei de antet. Aceste noi functiuni permit stabilirea unui orar de lucru si detalierea termenelor de incepere/terminare pana la nivel de ore si minute.


Actualizarile SICO Gestiuni din 12.11.2022 imbunatatesc functiunile de Preluare a Comenzilor in documentele de gestiune legate de optiunea "Analiza" prin extinderea modelului aplicat in cazul Livrarilor si pentru Primirea (Receptionarea) comenzilor-furnizor. In partea de jos a ferestrei formularului pentru "Documente Comenzi", in zona butoanelor principale de comanda, a fost inclus butonul de comanda "Analiza", care permite analiza unei comenzi fara a fi nevoie de initierea unui proces de "Primire\Livrare" cu optiunea de Analiza.


Actualizarile SICO Gestiuni din 10.11.2022 imbunatatesc functiunile de Preluare a comenzilor in documentele de gestiune prin introducerea optiunii "Analiza", care insoteste butoanele de comanda corespunzatoare. Daca este bifata, optiunea "Analiza" permite activarea meniului pentru evidenta si controlul operativ al Livrarilor\Receptiilor pe baza de comenzi, imediat dupa tastarea unei comenzi de Preluare. Daca nu este bifata, Preluarea comenzilor se face direct, fara activarea meniului de analiza.

Evident, duratele de operare a documentelor sunt mai mari daca "Analiza" este bifata.


Actualizarile SICO Gestiuni si SICO Retail din 20.10.2022 includ urmatoarele noutati:

Imbunatatirea/corectarea meniurilor formularului pentru Comenzi precum si de relationare intre acesta si alte formulare de date privind Intrarile/Iesirile pentru gestiunile de stocuri.

Introducerea unei functiuni de Modificare a Cantitatilor deja introduse in bonul fiscal din formularul pentru editarea acestuia, descrisa in fisierul activat prin apasarea etichetei "?", situat in partea stanga a ferestrei acestui formular.


Actualizarile SICO ERP din 11.10.2022 includ urmatoarele noutati:

Cresterea productivitatii operatiunilor de generare si actualizare a listelor de preturi din zona "Nomenclatoare/Liste de preturi…" prin includerea unui meniu automat bazat pe aplicarea de formule de calcul pentru intretinerea rapida si eficienta a listelor de tip "Cantitate", "Valoare". Sunt mai multe noutati, toate descrise in fisierul "Instructiuni_preturi_clienti.txt", apelabil prin eticheta "Conventii" din noul formular.

Mecanism general pentru urmarirea, controlul si actualizarea datelor privind aplicarea SAF-T.
Acesta se afla in zona "Rapoarte globale, Situatii de Intrari/Situatii de Iesiri", optiunea "Factori de grupare - Extins" si este declansat ca optiune distincta, "SAF-T", inclusa in grupul de optiuni si butoane pentru factorii de grupare de tip "Obiective", "Subunitati" etc. Prin setarea (alegerea) factorilor de grupare pe optiunea "SAF-T", se permite analiza combinatiilor/contextului contabil/semnificatiilor documentelor economic/corectitudinii fiscale legate de utilizarea codurilor SAF-T de la general, pana la nivelul continutului fiecarui document, cu posibilitatea corectarii imediate in documentul procesat.


Actualizarile SICO ERP din 09.06.2022 imbunatatesc si actualizeaza formularele de date pentru:
- implementarea SAF-T, prin introducerea si activarea, pe continutul documentelor, a functiei "Cod SAF-T", pentru algerea contextuala a codurilor specifice din lista de coduri afisate;
- introducerea optiunii "Dimensiuni" pentru detalierea caracteristicilor produselor prin afisarea optionala si in alte unitati de masura, conform datelor introduse deja in Nomenclatorul de produse.

Efectele acestor noi functiuni se regasesc si in analizele si rapoartele aplicatiei.


Actualizarile SICO Gestiuni din 21.04.2022 introduc, in Exporturile Excel de stocuri, doar pentru rapoarte zilnice (Calendaristice) pe gestiuni, coloane necesare pentru determinarea Vechimii stocurilor:
1) "Data_init" - ;
2) "Data_i" - ;
3) "Data_e" - ;
4) "Data_i_r" - de referinta a intervalului calendaristic al perioadei raportului;
5) "Data_f_r" - de referinta a intervalului calendaristic al perioadei raportului;
6) "Zile_vechime" - "Vechimea in zile a stocului" : coloana 4)/ coloana 5) - coloana 2).

Pornind de la aceste date, cei interesati pot face diverse analize simple privind vechimea stocurilor.

Analize si rapoarte de stocuri concludente sunt oferite de functiunile "Stocuri"/"Urmarire Stocuri" din modulul pentru gestiunile de stocuri.

Cele mai complete rapoarte si analize privind dinamica stocurilor, la nivelul intregii firme, este realizata de functia "Analiza stocurilor" din Rapoarte globale.


Actualizarile SICO Gestiuni/Retail din 05.04.2022 aduc urmatoarele noutati:

A) Formularele "Comenzi" au fost imbunatatite prin introducerea a doua noi functii: "Stare", "Organizare". Functia "Stare", asezata in zona Dreapta+Sus, permite urmarirea evolutiei comenzilor, astfel:
1) "In lucru", pentru comenzile generate care n-au fost "Livrate\Primite", adica nu exista documente de tip "Avize\Receptii" legate de acestea;
2) "Livrate\Primite", pentru comenzile care au documente de tip "Avize\Receptii" legate de ele, dar nu si documente de tip "Facturi";
3) "Finalizate", pentru comenzile care au documente de tip "Avize\Receptii" legate de ele, inclusiv documente de tip "Facturi";
4) "Inchise", pentru comenzile care au documente de tip "Avize\Receptii" legate de ele, inclusiv documente de tip "Facturi", dar care sunt, in plus fata de 3), Blocate.

Functia "Organizare", situata in partea Stanga, permite filtrarea rapida a comenzilor pe Activitati si Obiective din antetul comenzilor, astfel:

Utilizarea combinata a functiilor "Stare" si "Organizare", impreuna si cu alte filtre existente in formular, permite o urmarire de maxima eficienta si operativitate a evolutiei comenzilor, generand meniuri generale si specifice pentru toate activitatile unei companii.

Toate aceste functii sunt partajate, in functie de achizitia lor de la furnizorul lui SICO ERP.


Actualizarile SICO Gestiuni/Retail din 01.04.2022 aduc urmatoarele noutati:
1) Pentru toate rapoartele de stocuri de tip calendaristic, exportul Excel include inca o coloana "Zile vechime", care arata vechimea in zile a stocului. In afara de coloanele "Data intrarii"/"Data iesirii", care arata data ultimelor Intrari/Iesiri, au mai fost introduse si coloanele "Data_i_r"/"Data_f_r", ca date de referinta Initiala/Finala ale raportului. Astfel, coloana "Zile vechime" este calculata ca diferenta intre cea mai mica data dintre "Data iesirii" si data de referinta finala ("Data_f_r") a raportului si "Data intrarii". Pentru un rezultat corect al coloanei "Zile vechime" trebuie ca atat stocul final cat si coloanele "Data intraii"/"Data iesirii" sa fie corecte. Analizele si rapoartele "Stocuri"/"Urmarie stocuri" lansate din zona "Documente" a oricarei gestiuni de stocuri includ si ele coloana "Zile vechime".

2) Formularele "Comenzi" si accesul la ele au fost imbunatatite, avand in vedere filtrarea lor si dupa "Data initiala/Data finala". Functiile "Stare Comenzi" au fost de asemenea imbunatatite. Pentru o prezentare/editare suplimentara a comenzilor s-a introdus optiunea "Grid Continut", care imbunatateste forma si functiile documentelor de tip comenzi comerciale/de productie.

3) SICO Retail a fost dezvoltat prin legarea directa la un formular de comenzi de tip Horeca, prin apasarea comenzii "Comanda/Ctrl+M". Pe langa toate functiile cunoscute ale formularelor de comenzi SICO ERP, acest formular include setul de comenzi "Organizare HORECA", pentru digitalizarea completa a activitatii de prestari de servicii din salile de tip restaurant ori similar.


Actualizarile SICO Gestiuni si SICO Retail din 18/19 martie 2022 imbunatatesc functiile formularului "Documente Comenzi" al subsistemului "Comercial" din SICO Gestiuni, astfel:

Avand in vedere ca formularul "Documente Comenzi" este accesibil si din SICO Retail, toate aceste functii noi pot fi de mare utilitate.


Actualizarea SICO Gestiuni din 7 februarie 2022 imbunatateste functiile legate de Gestiunea Productiei, astfel:

In formularele gestiunilor de productie, pentru documente de tipul "Note produse finite", a fost introdusa optiunea "Multiselect", care permite selectarea si operarea cu mai multe linii din lista documentelor pentru functia comenzii "Executa retetare".
Instructiunile de operare cu acest meniu al Modulului Productie sunt incluse in fisierul "Conventie_retete.txt", activat printr-un Click de mouse pe eticheta "Retetare" din formular.


Actualizarile SICO ERP din 25 ianuarie 2022 aduc urmatoarele imbunatatiri:

Se dezvolta o procedura automata pentru preluarea costurilor unitare pe produse pentru activitatea de productie/achizitie in preturile unitare de achizitie ale produselor.

Pentru aceasta se extind functionalitatile de generare automata a Proceselor verbale de inventariere din Fisiere Excel generate cu SICO ERP.

Explicatii si instructiuni in acest sens se obtin din aplicatia SICO Gestiuni prin citirea fisierului "Conventie_inventariere_automata.txt", activat prin comanda-eticheta "Conventie Preluare Inventar din fisier Excel" din ferestrele pentru generarea documentelor de tip "PV Inventariere" si a rapoartelor de stocuri pentru "Liste de inventariere".


Actualizarea SICO ERP din 30 noiembrie 2021 introduce operatiunea de Stornare Automata pentru Obligatii/Creante.


Actualizarea SICO ERP din 26 noiembrie 2021 face urmatoarele:
– Imbunatateste meniul „Liste de preturi” din zona <Nomenclatoare>;
– Permite ascunderea preturilor de orice fel la editarea\listarea Iesirilor de produse din gestiuni, pentru utilizatorii carora li se restrictioneaza aceste drepturi;
– Pentru gestiunile Obligatii/Creante, in formularele pentru editarea documentelor de Intrare, pentru documente din categoria „Document divers” a fost introdusa o coloana suplimentara pentru TVA. Intre altele, aceasta coloana permite inregistrarea de sume pentru TVA in diverse scopuri (ex. inregistrari de date privind DVI s.a.).


Actualizarile SICO ERP din 17 noembrie 2021 imbunatatesc/aduga urmatoarele:
– Functiile „Limba” si „Listare” in formularul pentru „Liste de preturi” si realizarea de documente personalizate ale acestora;
– Imbunatatirea utilizarii listelor de preturi, cu noile lor caracteristici, in aplicatia SICO Retail.

Mai sunt si alte imbunatatiri cu caracter general.


Actualizarea SICO ERP din 09 noembrie 2021 imbunatateste urmatoarele:
– aplicarea Suportului Multilingv si a celui pentru Repere externe parteneri in toate situatiile de Listari de documente;
– aplicarea Listelor de preturi de produse pe clienti\ gestiuni de tip multi-moneda in toate interfetele de vanzare, inclusiv in SICO Retail.

Mai sunt si alte imbunatatiri, asupra carora vom reveni ulterior.


Actualizarea SICO ERP din 05 noembrie 2021 imbunatateste urmatoarele:
– functiunea optionala <Calculul automat al pretului de achizitie> pentru Notele de produse finite/NIR-uri, prin introducerea unei noi variante, bazata pe antecalculatia FIFO aplicata stocurilor de resurse din retetare.
– functiile „Liste de preturi pe clienti/gestiuni” pentru realizarea si de liste de preturi multi-moneda. In fisierul de tip help, accesat in formularul „Liste de preturi” din zona <Nomenclatoare> prin apasarea etichetei „Conventie” sunt explicate mai bine aceste optiuni.


Actualizarea SICO ERP din 02 noiembrie 2021 imbunatateste functiunea optionala <Calculul automat al pretului de achizitie> pentru Notele de produse finite/NIR-uri. La inceputul fisierului de tip „Help”, „Modificare preturi achizitie” sunt cateva precizari facute de noi.


Actualizarea SICO ERP din 29 octombrie 2021 corecteaza unele functii de mai mica importanta pentru utilizatori si, in principal, include o functiune optionala pentru <Calculul automat al pretului de achizitie> pentru Notele de produse finite/NIR-uri, descrisa la inceputul fisierului de tip „Help”, activat din formularul de date pentru NIR-uri/Note de produse finite, eticheta-comanda: „Modificare preturi achizitie”.


Actualizarea SICO ERP din 25 octombrie 2021 aduce, la modulele „Obligatii/Creante/Casa/Banca”, urmatoarea imbunatatire: pentru aflarea celui mai lung (mare) numar de document folosit in perioada curenta, se face „Dublu+Click” cu mouse-ul pe eticheta „Cheie document :” din formularele de generare ale documentelor respective.
Este important ca, inainte de executarea acestei comenzi, toate posibilele filtre existente sa fie eliminate. Lista documentelor va include doar documentul\documentele cu lungimea maxima introdus(e) in perioada respectiva. Revenirea la lista initiala se face prin tastarea comenzii „Initializare..”.


Actualizarea SICO ERP din 22 octombrie 2021 introduce Suportul Multilingv pentru datele tabelei Nomenclatorul de produse si servicii, astfel:
1) Introducerea in baza de date a nomenclatorului „Multilingv”, pentru inregistrarea tuturor limbilor de circulatie care vor fi utlizate pentru exprimarea coloanelor de tip: „denumire, denumire scurta, unitate de masura, continut” in oricare din acestea. Intretinerea acestui nomenclator se face prin comanda „Multilingv” executata din zona „Nomenclatoare” a aplicatiei SICO Gestiuni.
2) Introducerea in formularul „Nomenclator de produse si servicii” a unor noi obiecte:

– Optiunea „Limba:”, pentru selectarea unei limbi din lista „combo” a tuturor limbilor inregistrate in nomenclatorul acestora.
– Coloane noi, „denumire, denumire scurta, unitate de masura, continut” pentru editarea acestora in fiecare din limba selectata.
– Comanda „Tabelar Multilingv”.
Editarea multilingva se poate face ori <inregistrare cu inregistrare>, in formularul netabelar initial cat si <in masa>, in formularul ce se activeaza prin executarea comenzii „Tabelar Multilingv”.


Actualizarile SICO ERP din 07, 08 octombrie 2021 imbunatatesc urmatoarele:
– SICO Gestiuni:
1) Afisarea si intrarea in formularele surse ale documentelor relationate, de tip comenzi/ contracte, direct din formularele-fereastra ale documentelor primare, astfel:
– Din fereastra-formular a unui document primar de tip NIR, in formularul comenzii asociate se intra prin apasarea tastei „Enter” sau prin Dublu+Click de mouse;
– Editarea acestui camp se face ca si pana acum;
– In privinta editarii campului pentru relationarea cu comanda, in versiunea din 08 octombrie, lucrurile trebuie sa mearga bine, daca mai sunt probleme, anuntati-ne;
– Ne cerem scuze pentru problema cu versiunea din 07 octombrie.
2) La operatiunile de trezorerie, in ferestrele documentelor de iesire de la Obligatii/ Creante s-au introdus si comenzi pentru afisarea soldurilor conturilor de trezorerie, similare celor din formularele de la Casa/ Banca. La fel s-au introdus aceste comenzi pentru afisarea soldurilor si in formularele pentru Achitari Multiple, ce se incarca din documentele de iesire de la Obligatii/ Creante.
Ne cerem scuze pentru problema cu versiunea din 07 octombrie si in acest caz.
3) La modulul „Liste de preturi/ Facturare” din <Nomenclatoare> s-a pus la punct un mecanism pentru generarea automata de facturi/ avize, declansat prin comanda „Facturare AUTOMATA” din formularul cu Liste de preturi. Operarea este descrisa in fisierul de Help activat prin apasarea etichetei „Conventie”.

– SICO Financiar/ SICO Manager:
1) S-au introdus functiuni pentru intocmirea de rapoarte financiare de tip „Balante contabile” nu numai la nivelul companiei, dar si la nivelul tuturor Factorilor de grupare de tip: „Activitati/ Obiective/ Subunitati/ Grupe de operatii/ Stadii”. Realizarea efectiva a acestor rapoarte si analize si la nivelul tuturor Factorilor de grupare este restrictionata de relatiile contractuale dintre Tarem si partenerii sai.

La nivelul intregului sistem informatic SICO ERP, s-au luat primele masuri pentru realizarea automata a Declaratiei SAF-T, care urmeaza a fi implementata in curand.

Ne cerem scuze inca o data pentru neplacerile versiunii din 07 octombrie 2021.
Chiar daca vor mai exista probleme, va rugam sa ne anuntati si le vom remedia rapid.


Actualizarile SICO ERP din 13.08.2021 introduc functia „Rezervare”, pentru cresterea performantelor activitatilor comerciale. Rolul acestei functiuni este de a prezerva si evidentia distinct produsele unei comenzi de vanzare, intr-o locatie anume si pentru un client anume. Aceasta functiune realizeaza si optimizeaza un circuit de vanzare bazat pe rezervarea unor produse la o anumita data calendaristica, pentru un client anume si pastrarea lor intr-o locatie clara, care sa permita livrarea lor ulterioara, la o data convenita, cu maxima operativitate si eficienta. Pentru implementarea functiunii „Rezervare” vor fi efectuate urmatoarele:
1) Generarea unei gestiuni cantitativ-valorice, ca depozit distinct doar pentru marfurile rezervate clientilor, care vor fi livrate (vandute) efectiv la o data ulterioara.
2) Intrarile de marfuri in gestiunea Rezervari se va face prin transferuri de la alte gestiuni catre aceasta gestiune, cu selectarea, in antetul documentului de transfer a clientului catre care urmeaza a se face livrarea ulterioara.
3) Dupa efectuarea operatiunii de la punctul 2), la data livrarii efective se va intocmi, din gestiunea Rezervari, avizul de expeditie, astfel:
– se genereaza doar antetul acestuia si se salveaza ca atare;
– continutul avizului se va completa automat, prin comanda „Preluare document/ Rezervare”, astfel:
– dupa apasarea butonului „Preluare document/ Rezervare” se va intra in fereastra „Preluare document”, din care, prin selectarea documentelor „Transferuri” si a optiunii „Rezervari”, din lista din dreapta, cu documente aferente doar clientului respectiv, se alege documentul de transfer „rezervat”, care contine livrarea dorita si se apasa butonul „Preluare document”.
4) Campurile „Explicatii” al cuplurilor de documente „Transfer-Aviz” sunt intretinute automat de program si arata starea operatiunilor respective.
5) Atat in zonele de generare a documentelor de gestiune cat si in cele de realizare a rapoartelor, exista comenzi si filtre omonime pentru functiunea „Rezervare”.

Gestiunea Rezervare este o gestiune cantitativ-valorica ca orice alta gestiune de stocuri a lui SICO ERP. Toate activitatile descrise anterior sunt deja cunoscute utilizatorilor care intocmesc astfel de documente. SICO face singur relationarile pe flux ale operatiunilor, de la REZERVAREA prin TRANSFER, pentru un anume client, pana la livrarea efectiva, din gestiunea Rezervari, printr-un aviz cu continut preluat automat prin comanda „Preluare document/ Rezervare” si intocmirea facturii aferente.

ATENTIE !!
Pentru a avea o evidenta clara si exacta, in gestiunea Rezervari Nu trebuie facute alte operatiuni decat cele de intocmire a avizelor de livrare si a facturilor aferente. Toate transferurile catre gestiunea Rezervari se vor face Doar cu selectarea unui Client. Astfel, Intrarile, facute automat prin Transferuri de la alte gestiuni, vor fi corelate biunivoc cu Iesirile, reprezentate de avizele intocmite tot automat, prin comanda „Preluare document/ Rezervare”. Toate aceste doua tipuri de documente realizeaza toata evidenta tehnic-operativa si completa a gestiunii Rezervari. Cuplul de documente Transfer-Aviz, fiind arondate unui client unic, toate miscarile si stocurile acestei gestiuni sunt organizate atat pe baza criteriilor generale ale unei gestiuni de stocuri, cat si pe clienti.

Ca si pentru celelalte noi functiuni care se adauga lui SICO ERP, functiunii „Rezervare” i se vor aplica aceleasi reguli de utilizare:
– Punerea gratuita la dispozitia beneficiarilor, pentru analize si evaluari;
– Achizitia ulterioara si implementarea legala, doar la solicitarea partenerilor nostri.


Actualizarile SICO ERP din 14.06.2021 imbunatatesc urmatoarele nomenclatoare:
– Planul de conturi;
– Produse si Servicii;
– Parteneri.
Pentru toate aceste nomenclatoare s-a introdus comanda „Tabelar” care permite controlul si editarea datelor sub forma tabelara. Pentru ambele tipuri de formulare ale acestor nomenclatoare s-au introdus filtre avansate de cautare si selectare ale datelor, similare in ambele tipuri de formulare. Daca pentru formularele initiale ale acestor nomenclatoare numarul implicit de inregistrari este limitat prin setari de administrator, in formularele tabelare sunt incarcate toate inregistrarile existente in baza de date, inclusiv cele „Invizibile”. Evident, accesul la inregistrarile „Invizibile” este permis numai administratorilor. Filtrul aferent este „Vizibil”, cu trei optiuni : „Da’,”Nu”, „Tot”.

Formularele tabelare contin si butoane pentru pozitionarea, la iesirea din acestea in formularele initiale, pe linia curenta din gridul fiecaruia. Aceste butoane sunt „Iesire pe …”, pe fiecare din cele trei formulare. Salvarea datelor editate in formularele tabelare se face doar pentru liniile marcate cu semnul „<” in prima coloana din stanga. Gridurile formularelor de date cuprind toate coloanele tabelelor corespunzatoare acestor nomenclatoare.


Actualizarile SICO ERP din 05.06.2021 imbunatatesc urmatoarele nomenclatoare:
– Planul de conturi;
– Produse si Servicii;
– Parteneri.
In ecranul acestor formulare s-a introdus si o optiune noua, „Precizie cautare” care, daca este bifata, permite o cautare doar de la stanga la dreapta. Daca nu este bifata, cautarile se fac si in interiorul datelor, cu exceptia simbolurilor de conturi, a caror cautare se face totdeauna de la stanga.
Pozitionarea automata in listele de date se face astfel:
– pe ultima linie, daca nu exista nici un criteriu de cautare;
– pe prima linie, daca exista cel putin un criteriu de cautare.


Actualizarile SICO ERP din 15.05.2021 aduc urmatoarele imbunatatiri:
– optimizarea si cresterea vitezei in realizarea rapoartelor de tip fise pentru Obligatii si Creante;
– optimizarea editarii documentelor in Valuta pentru Obligatii si Creante, astfel:
– la intocmirea automata a facturilor de Creante din formularele de avize din gestiuni, pentru cazuri de avize exprimate si in Valuta, la intrarea in formularul de factura se aplica doar optiunea in lei, dar cu datele valutare (curs de schimb) preluate din aviz, fara bifarea automata a optiunii „Valuta”.
– daca se vrea intocmirea unei facturi in valuta, se bifeaza optiunea „Valuta”.
– la intocmirea automata a facturilor de Obligatii din formularele de receptii din gestiuni, pentru cazuri de receptii exprimate si in Valuta, la intrarea in formularul de factura se aplica direct optiunea pentru documente in valuta, cu bifarea automata a optiunii „Valuta”;
– daca nu se doreste intocmirea unei facturi in valuta, se debifeaza optiunea „Valuta”.
– in acest fel s-a fixat mai bine intocmirea de documente doar in lei, pentru achitarea lor in lei, dar avand exprimari valutare (moneda, curs de schimb).
Deci, din punct de vedere al monedei de achitare, in SICO putem avea toate combinatiile de documente: doar in lei, in lei cu exprimari valutare, in valute.
Utilizatorii pot folosi acum mult mai eficient optiunea „Valuta”, prin bifarea sau debifarea ei. Evident, ca si pana acum, orice document valutar se exprima automat si in lei.


Versiunea SICO Gestiuni din 16.04.2021 schimba modalitatea de actualizare a noilor versiuni ale aplicatiilor SICO ERP, astfel :
– se elimina mesajele pentru actualizarile automate din timpul lucrului;
– actualizarile se fac, daca este cazul, o singura data, la intrarea in program;
– utilizatorii vor primi informatii referitoare la versiunea noua si pot opta asupra momentului unei noi instalari;
– in meniul aplicatiilor SICO, in sectiunea „Utilitare”, exista optiunea „Actualizare versiune”, pe care o pot folosi oricand doresc.
Ne cerem scuze pentru deranjurile provocate pana acum de mesajele nedorite ale mecanismului de actualizari automate.
Toate necazurile erau legate de functionarea internet-ului si nu de erori de program.


Actualizarile SICO ERP din 05/06.03.2021 cizeleaza unele functiuni deja prezentate si introduse in aplicatie, legate de „Productia de bunuri si servicii”.


Actualizarea SICO ERP din 01.03.2021 aduce imbunatatiri si dezvoltari modulului „Productie de bunuri si servicii”, astfel:
– In formularul „Retetar” pentru generarea si intretinerea retetelor de fabricatie a fost introdus un nou tip de retetar, „Retetarul Invers”.
– In formularul de date „INTRARI\Note de produse finite” ale gestiunilor de produse finite au fost introduse optiuni si comenzi noi, „Retetar” si „Consum”, pentru marirea transparentei si trasabilitatii documentelor automate legate de comanda „Executa retetare”. Pentru optimizarea comenzii „Executa retetare” s-a introdus comanda „Erori”, in partea din stanga acesteia, cu rol de monitorizare si raportare a rezultatelor executarii acesteia, care functioneaza astfel:
– Dupa finalizarea executarii comenzii „Executa retetare”, rezultatele sunt inregistrate in fisierul „Erori_executare_retetare.TXT” din aceeasi locatie cu aplicatia, iar comanda „Erori” isi schimba culoarea in rosu, cu boldire. In timpul executarii acestei comenzi nu mai este necesara supervizarea utilizatorului. Daca se vrea citirea fisierului „Erori_executare_retetare.TXT”, se da „Click” pe comanda „Erori”, iar daca se doreste stergerea fisierului TXT, se face „Click + Dreapta” pe aceeasi comanda. Dupa fiecare executare a comenzii „Executa retetare”, fisierul „Erori_executare_retetare.TXT” este improspatat automat, el retinand rezultatele executarii ultimei comenzi.

Tot in formularul de date „INTRARI\Note de produse finite” au fost imbunatatite comenzile „Documente executate” si „Pregatire productie”.

Prin deschiderile posibile din toate zonele de trasabilitate a productiei, precum raportul „Trasabilitate produse” din zona rapoartelor globale, aceste imbunatatiri dezvolta toate competentele si functiunile aflate in legatura cu formularul in care au fost realizate.

Toate aceste imbunatatiri si utilizarea lor sunt explicate in fisierul „Conventie_retete.txt”. Acesta poate fi deschis din formularul de date „INTRARI\Note de produse finite” al gestiunilor de produse finite, prin tastarea etichetei „Retetare” din partea Dreapta + Sus a acestuia.

Au mai fost realizate si alte imbunatatiri utile:
– In toate formularele de date si in nomenclatoarele: Produse si Servicii/Parteneri//Plan de conturi au fost introduse doua noi comenzi din categoria „utilitare”:
– „Notificari”, pentru transmiterea de notificari catre utilizatorii din retea;
– „Notificari primite”, pentru evidentierea notificarilor personale primite de utilizatorul curent de la ceilalti utilizatori din retea.
– In zona <Rapoarte globale> pentru toate rapoartele privind „Bugetele” s-a construit un meniu unitar, usor de utilizat, care evidentiaza foarte clar structurarea acestui modul de rapoarte ale lui SICO.


Actualizarea SICO Gestiuni\Manager din 25.02.2021 aduce imbunatatiri modulului „Productie de bunuri si servicii”, astfel:
– In formularul „Retetar” pentru generarea si intretinerea retetelor de fabricatie a fost introdus un nou tip de retetar, „Retetarul Invers”.
– In formularul de date „INTRARI\Note de produse finite” ale gestiunilor de produse finite au fost introduse optiuni si comenzi noi pentru maximizarea transparentei si trasabilitatii documentelor automate legate de comanda „Executare retetare”.

Prin deschiderile posibile din toate zonele de trasabilitate a productiei, precum raportul „Trasabilitate produse” din zona rapoartelor globale, aceste imbunatatiri dezvolta toate competentele si functiunile aflate in legatura cu formularul in care au fost realizate.

Toate aceste imbunatatiri si utilizarea lor sunt explicate in fisierul „Conventie_retete.txt”. Acesta poate fi deschis din formularul de date „INTRARI\Note de produse finite” al gestiunilor de produse finite, prin tastarea etichetei „Retetare” din partea Dreapta + Sus a acestuia.

Au mai fost realizate si alte imbunatatiri:
– In formularele de comenzi, receptii in gestiuni, avize, transferuri si de facturi-clienti au fost introduse doua noi comenzi din categoria „utilitare”:
– „Notificari”, pentru transmiterea de notificari catre utilizatorii din retea;
– „Notificari primite”, pentru evidentierea notificarilor personale primite de utilizatorul curent de la ceilalti utilizatori din retea.
– In zona <Rapoarte globale> pentru toate rapoartele privind „Bugetele” s-a construit un meniu unitar, usor de utilizat, care evidentiaza foarte clar structurarea acestui modul de rapoarte ale lui SICO.


Actualizarile pentru SICO Gestiuni si Financiar din 15.02.2021 au imbunatatiri de design si, pentru SICO Gestiuni, imbunatatiri la intocmirea transferurilor intre gestiuni.
Legat de design, se elimina in mare parte anuntul „Va rog, asteptati !” cand este concomitent cu vizualizarea „progress-bar-ului”.
Referitor la transferurile intre gestiuni, atunci cand se doreste adaugarea unei noi linii pentru un aviz deja existent, SICO va propune implicit, ca gestiune primitoare, pe cea de la ultima pozitie inregistrata in transferul respectiv si nu, ca pana acum, ultima gestiune primitoare aleasa se utilizator.


Actualizarile SICO Gestiuni\Manager din 12.02.2021 aduc imbunatatiri functiei de <Control documente> din Rapoarte Globale, astfel:
– In afara de gruparea datelor pe tip gestiuni\module s-a introdus linia „Tot”, pentru toate gestiunile\modulele la un loc.
– Tabela grid contine si coloanele „Numar document”/”Blocat” in care, daca se executa <Dublu+Click>, se poate accesa direct documentul respectiv.
– In partea <dreapta+sus> sunt pozitionate filtrele de selectare a datelor, ca si pana acum, cu mentiunea ca, daca in lista modulelor din <stanga+sus> sunteti pozitionat pe linia „Tot”, vor fi selectate toate documentele introduse\modificate de utilizatorii din <lista combo> a acestora.
– Limitarea selectarii datelor este data de valoarea optiunii „Nr. maxim/modul:” care, daca este bifata, limiteaza, pentru fiecare modul in parte, numarul documentelor selectate la o valoare maxima egala cu numarul selectat.
– Eliminarea limitarii numarului de documente selectate se poate face prin debifarea optiunii „Nr. maxim/modul:”.
– Optiunea „Operare:” filtreaza documentele grupandu-le in „Introduse”\”Modificate”, permitand sa se vada, daca se opteaza pentru „Modificate”, doar documentele modificate.
– Sunt utile si optiunile „Blocate”, „Neblocate”.

Combinand toate aceste filtrari din partea <dreapta+sus>, se poate urmari atat activitatea de operare a fiecarui utilizator cat si situatia documentelor intregii baza de date.


Actualizarile SICO din 08.02.2021 aduc imbunatatiri nesemnificative in modulul de Mijloace Fixe si in SICO Retail. Referitor la Mijloace Fixe, reiteram urmatoarea regula privind inregistrarea operatiunilor de Reevaluare/Modernizare: – Inainte de aceste operatiuni, pentru mijloacele fixe care vor fi supuse acestora, NU trebuie sa existe, in nici o Perioada Anuala Anterioara, nicio operatiune de Actualizare a acestora, adica, in anul curent respectiv, pana la Reevaluare/Modernizare, mijloacele fixe respective Nu trebuie sa existe pe vreun document de tip Actualizari de mijloace fixe.

Incalcarea acestei reguli denatureaza rezultatele Reevaluarilor/Modernizarilor.

Totodata, in rapoartele de STATISTICI (Desfacere/Aprovizionare) s-a imbunatatit meniul de selectare a Gruparilor 2/3.


Actualizarea SICO Gestiuni din 06.02.2021 aduce urmatoarele modificari:

– la <Nomenclatorul de produse si servicii> s-a adaugat functia „Repere parteneri” care permite inregistrarea in baza de date SICO a unor caracteristici de produs, proprii altor parteneri ai companiei dvs.: denumire produs, unitate de masura, cod (bare) s.a.. Acest lucru permite preluarea automata a acestor caracteristici (repere) in documentele electronice interschimbabile dintre acei parteneri si compania dvs. (comenzi, facturi s.a.).

– la gestiunile de Obiecte de inventar in uz – se corecteaza functionarea Rapoartelor locale.
– la <Rapoarte Globale\ Note contabile> se introduce inca o optiune de raportare, „Note sumare”. Pentru toate optiunile s-a introdus inca o comanda: „Export Excel”, pentru exportul direct al datelor si ca fisier Excel.


Actualizarea SICO Gestiuni din 14.01.2021 aduce imbunatatiri in urmatoarele zone:
– la gestiunile Obligatii\ Creante, <Documente de IESIRE>:
– Functia „Achitare multipla” (documente in valuta – info calcule);
– Functia de Achitare document.
– la <Rapoarte locale\ globale> pentru Obligatii\ Creante – meniul pentru
realizarea de „Statistici ..aprovizinare\ desfacere”:
– Pe langa Factorii de grupare principali: Produse, Furnizori\ Clienti …, denumiti „Grupare 1”, au fost introdusi toti Factorii de grupare secundari posibili, denumiti „Grupare 2” si „Grupare 3”. Acest lucru permite realizarea de analize si rapoarte pentru toate combinatiile posibile intre aceste grupari de factori.
– Optiunea „Color” permite, daca este bifata, realizarea unor rapoarte mai colorate, daca nu se bifeaza, rapoartele vor fi in „alb-negru”.


Actualizarea SICO Gestiuni/Marketing din data de 28.12.2020 aduce urmatoarele imbunatatiri:
– Modulul <Rapoarte> a fost despartit de <Registratura> si permite selectarea perioadelor calendaristice de tip „data initiala” si „data finala”, ca intervale de timp pentru realizarea de rapoarte privind ofertele primite/emise. Acest lucru se realizeaza intr-un formular de tip calendar, similar cu cel din modulul Comercial referitoare la contracte si comenzi.
Selectarea intervalelor de timp se face in doua moduri:
1) Se butoneaza calendarele formularului pentru data initiala si pentru cea finala, permitand extragerea ofertelor (emise/primite) inregistrate intre cele douã date inclusiv;
2) Se bifeaza optiunea „Doar termene finale” si se alege data finala, permitand extragerea documentelor de la inceput pana la data finala inclusiv.

Dupa stabilirea intervalelor de timp, se apasa una din cele doua comenzi-rapoarte: „Oferte primite” sau „Oferte emise”, care activeaza fereastra finala de raportare. Formularul de tip calendar are si comenzi pentru filtrarea ofertelor in functie de starea lor: <Active, Toate, Inactive>, setarea implicita fiind „Active”.

Fereastra finala pentru executarea de analize si rapoarte privind ofertele are liste-coloane interactive, specifice aplicatiilor SICO, pentru: <Documente, Parteneri, Produse>. Lista pentru documente permite, prin executarea unui „Dublu+click” pe linia unui document, accesarea directa a ferestrei de generare a documentului respectiv. In felul acesta se creaza o interfatare de trasabilitate directa intre un raport si meniul initial pentru editarea documentelor. Aceasta fereastra de raportare are, in partea dreapta, comenzi pentru realizarea de diferite combinatii ale listelor interactive. Comanda „Initializare Filtre”, din dreapta-sus a ecranului de raportare, elimina automat toate eventualele filtre aplicate listelor interactive.
Optiunea „Documente”, daca este bifata, afiseaza si Lista Documentelor din perioada selectata initial. Daca aceasta optiune se debifeaza, lista documentelor dispare, ramanand doar listele <Parteneri, Produse>, asa cum era meniul din versiunile anterioare. Ca si la meniurile mai vechi, s-au mentinut optiunile „Parteneri/ Produse” si cele pentru Ordonarea datelor in rapoarte.


Actualizarea SICO Gestiuni din data de 15.12.2020 realizeaza, in plus fata de versiunea din 07.12.2020, urmatoarele:
– Pentru rapoartele de tip „Alerte” din gestiunile de: „Mijloace fixe/Parc Auto/Parc Utilaje” formularul de tip grid contine, in plus:
– coloana „Marcaj” pentru marcarea liniilor ce vor fi incluse in rapoarte;
– filtrul „Tip” alerta, pentru filtrarea datelor in functie de tip:
– Alerte calendaristice pentru „Auto”, de tip „AUTO calendar”;
– Alerte calendaristice pentru „Utilaje”, de tip „UTIL calendar”;
– Alerte de parcurs pentru „Auto”, de tip „AUTO parcurs”;
– Alerte de functionare pentru „Utilaje”, de tip „UTIL functionare”.
– alte comenzi pentru filtrarea rapida si facila a datelor.
– Pentru operatiunile de operare a incasarilor sau platilor prin intermediul functiei „Achitare Multipla” din modulele „Obligatii/Creante” Iesiri s-au creat, in plus, urmatoarele:
– In formularul initial de „Iesire” pentru generarea documentului, in zona de antet din partea de sus a ecranului, a fost activat campul „Partener”, pentru introducerea Furnizorului/Clientului caruia dorim sa-i aplicam functiunea „Achitare Multipla”.
– Prin completarea acestui camp cu numele partenerului respectiv si bifarea optiunii „Unic”, lansarea functiunii „Achitare Multipla” se executa numai pentru acel partener, rezultand un timp de raspuns mai mic si o mai mare productivitate de operare.
– Daca acest camp „Partener” este gol sau optiunea „Unic” nu este bifata, functia „Achitare Multipla” se aplica tuturor partenerilor, asa cum se executa pana acum.


Incepand cu versiunile SICO Gestiuni din 07.12.2020 sunt si vor fi schimbari majore de functiuni si design, reprezentand faza finala de trecere la SICO ERP versiunea 10, ce va fi lansata la 01 Martie 2021. Principalele schimbari aduse de actualizarile recente, sunt urmatoarele:
– Pentru orice lista interactiva de documente (comerciale ori de gestiune), din toate formularele de rapoarte, exista posibilitatea accesarii directe a oricarui document in fereastra de generare initiala a acestuia. Accesul se face prin „Dublu+Click” ori „Enter” pe linia documentului din lista respectiva.
– In zona <Rapoarte globale>, modulele <INTRARI IN GESTIUNI> si <IESIRI DIN GESTIUNI> au fost dezvoltate astfel incat sa permita, pentru TOATE gestiunile si modulele din SICO Gestiuni, intocmirea de analize si rapoarte exhaustive, pentru orice perioade de timp si de orice tipuri.
Cel mai avansat si complet tip de raport este „Factori de grupare – Extins”, generalizat acum pentru toate componentele functionale ale lui SICO ERP.


Actualizarea din 16.10.2020, pentru SICO Gestiuni, imbunatateste si dezvolta componenta „Documente Comenzi” din „Contracte si Comenzi”, prin introducerea comenzii „Lista produse” si dezvoltarea functiunii „Verificare stocuri”.
Aceste noutati sunt prezentate intr-un fiser „txt” apelabil cu „Dublu-click” de mouse pe eticheta „Help” a functiunii „Verificare stocuri” din fereastra „Comenzi”.


Actualizarea din 03.10.2020, pentru SICO Gestiuni, corecteaza rapoartele de jurnale/ registre de Casa si Banca, cu optiunea „Color” nebifata, care, inca de la introducerea acestei optiuni, erau gresite.
Pentru SICO Financiar, actualizarea similara adauga in formularul pentru realizarea Fiselor de conturi, in partea dreapta-jos a ecranului, optiunea „Luna”, care, daca este bifata, realizeaza subtotaluri de rulaje si solduri in analize si rapoarte.


Actualizarea din 23.09.2020 semnalizeaza si atentioneaza, pentru operatiunile in valuta, eventualele inadvertente intre cont si moneda.


Actualizarea din 18.09.2020 corecteaza si imbunatateste rapoartele SICO Financiar:
– „Fise conturi note”;
– „Fise conturi documente”.
Aceasta versiune corecteaza functionarea rapoartelor pentru date de tip Multivaluta, prin introducerea, in fereastra de creare a rapoartelor, pentru „Rapoarte multivaluta”, a unei coloane suplimentare pentru „Moneda” in lista de selectie a conturilor.
Acum, toate rapoartele de acest tip sunt corecte si ordonate optional, in functie de alegerile utilizatorilor.
In mod implicit, functia acestor rapoarte este setata pentru fise in lei, adica butonul optional „Rapoarte multivaluta” nu este bifat.
Daca este cazul si se doreste realizarea fiselor si in alte monede diferite de lei, se va bifa optiunea „Rapoarte multivaluta” si se va continua executarea rapoartelor.
Toate acestea sunt valabile pentru documente si date exprimate in mai multe monezi.


Actualizarea din 12.08.2020 imbunatateste meniul si rapoartele functiunii „Fise analitice pe responsabili”, prin modelarea mai buna a evidentei pentru conturile exprimate in alte monede decat Leul.


Actualizarea din 07.08.2020 dezvolta evidentei Avansurilor de Trezorerie, avand la baza urmatoarele:
1) Sunt considerate conturi de trezorerie pentru care SICO intocmeste <Fise analitice pe Responsabili> toate conturile care, in planul de conturi au campul „Functie 2” completat cu optiunea „Fisa analitica”, indiferent daca au optiunea „Functie” de tip: „Casa, Banca” sau oricare alta.
2) Pentru aceste conturi, atunci cand sunt folosite pentru contabilizarea documentelor gestiunilor: <Casa, Banca, Obligatii, Creante>, utilizatorii trebuie sa completeze campul „Responsabil”, conform nomenclatorului „Responsabili” de avansuri.
3) Prin completarea acestor date, documentele respective au, pe langa rolul stabilit de functionarea contabila a gestiunii respective si rolul de a evidentia gestionarea resurselor de trezorerie de catre personalul responsabil care dispune si raspunde de utilizarea acestor resurse.
4) SICO intocmeste Fise complete pentru urmarirea utilizarii resurselor financiare de catre personalul inclus in nomenclatorul „Responsabili” de avansuri, conform unor modele similare fiselor contului 542 – Avansuri de trezorerie, pentru Toate conturile cu optiunea „Functie 2” setata ca „Fisa analitica”.
5) Aceste rapoarte sunt plasate in zona <Rapoarte locale> ale gestiunilor <Casa, Banca> si sunt identice, indiferent de gestiunea (locatia) din care sunt executate.
6) Resursele de trezorerie gestionate si raportate prin aceste fise de evidenta sunt universale: avansuri de trezorerie „standard”, conturi ori carduri bancare sau orice alte instrumente pentru evidenta si gestionarea de resurse financiare de tip trezorerie.
7) Aceste rapoarte sunt realizate pentru perioade de prelucrare (an si luna) selectate de utilizatori, incepand cu startul aplicatiei si pana la perioada curenta. Perioadele trebuie alese in cadrul unui inteval continuu, SICO realizand, pentru toate perioadele anterioare primei perioade selectate, o valoare cumulata unica sub forma de SOLD INITIAL.
Pentru perioadele selectate sunt prezentate, detaliat ori sumar, rulajele pe Debit si pe Credit si Soldul operatiunilor, pe baza tuturor documentelor aferente.
8) Meniul de realizare a rapoartelor se bazeaza pe doua liste interactive : Conturi si Responsabili, pe comenzi intuitive de filtrare si pe optiuni privind continutul si forma rapoartelor.
Componenta si functionarea lui sunt urmatoarele:
a) Lista tuturor conturilor (de trezorerie) care au optiunea „Functie 2” setata ca „Fisa analitica”, existente in toate documentele specifice ale perioadelor selectate.
b) Lista Responsabililor care insotesc biunivoc aceste conturi pe documente.
c) Panoul de comenzi din dreapta ecranului format din:
– Filtre:
– „Suma Reper” – pentru alegerea unui prag valoric al soldurilor finale,
cu optiuni referitoare la acesta : „Sub”, „Peste”, ” = „.
– Selectarea automata a responsabililor, in functie de Soldul acestora :
– Toti responsabilii – toti responsabilii, indiferent de sold.
– Responsabili cu sold – doar aceia care au un sold diferit de zero.
– Responsabili fara sold – doar aceia care au soldul zero.

– „Ordine in raport”, pentru modalitatea de ordonare si grupare a datelor :
– Conturi, Responsabili – ca factori de grupare, conturile sunt „parintii” iar
„copiii” sunt responsabilii.
– Responsabili, Conturi – ca factori de grupare, responsabilii sunt „parintii”
iar „copiii” sunt conturile.
– „Continut raport”:
– „Fise analitice” – rapoarte detaliate.
– „Fise sintetice” – rapoarte sumare.
– „Color” – buton optiune pentru colorarea (sumara) sau nu a raportului.
– Comenzile specifice cunoscute pentru realizarea tuturor rapoartelor SICO :
<Parametri raport, Raport rapid, Raport vizual, Imprimare, Export Excel>.

9) Pentru realizarea unui raport complet pentru un singur responsabil, care poate avea arondate, conform documentelor, oricate conturi (cu optiunea „Functie 2” setata ca „Fisa analitica”), se procedeaza astfel:
1) In lista Responsabililor se selecteaza responsabilul dorit;
2) In lista Conturilor se selecteaza Toate conturile;
3) Se executa raportul.
10) Toate rapoartele afisaza, pe prima linie, Contul sau Responsabilul si Soldul lui Complet (egal cu soldul final de la sfarsit), urmata de rulaje si, la sfarsit, totalurile: rulaje (debit, credit) si soldul final.
11) In toate rapoartele, pe linia cu eticheta „Sold complet:” este afisat Soldul Complet al factorului de grupare respectiv (cont, responsabil), in mod permutant, in functie de ordinea din raport aleasa, indiferent de continutul selectiv al raportului.

Toate aceste enumerari sunt reguli generale cunoscute, incluse si prezentate in fazele de instruire si training ale implementarii lui SICO ERP ori ulterior. Rapoartele anterioare ale acestei problematici erau mai sumare, evidenta realizandu-se atat direct cat si indirect.
Prin actuala versiune, SICO ERP 9.0 acopera complet toate necesitatile privind evidenta si gestiunea acestor tipuri de resurse.

Daca aceste rapoarte vi se vor parea gresite sau ciudate, inainte de a cere explicatii personalui nostru, va rugam sa le analizati atent, prin cautarea si urmarirea tuturor documentelor din rulajele acestora. Evident, sub conditia operarii constiente si corecte a meniului acestei functiuni a lui SICO.

Aceasta functiune este insotita, in fereastra meniu, de Instructiuni de utilizare.


Actualizarea din 27.07.2020 imbunatateste functiunea „Verificare Postcalcul”, din zona „Rapoarte globale”, prin introducerea unui nou obiect de filtrare si selectie:
– <Categoria (Tipul) de resurse>, aflat in zona de comenzi din dreapta ecranului. In functie de setarea optiunii „Categorie de resurse” din fereastra-calendar de start pentru executarea acestei functiuni-raport, in fereastra – meniu a acestei functiuni-raport, in zona de comenzi din dreapta, apare un buton optional: „Categorii (Tipuri) resurse” care, daca este apasat, incarca lista cu aceste obiecte, aflata sub acest buton. Aceasta lista interactiva permite selectarea categoriilor \ tipurilor de resurse, in acelasi mod de selectare a obiectelor din listele din dreapta ecranului, conform meniului general de lucru cu acest tip de liste interactive, specifice tuturor raportarilor actuale din SICO ERP.


Actualizarea din 23 iulie 2020 imbunatateste functia „Identificare produse pe documente”, apelabila din modulul „Documente” ale gestiunilor de stocuri sub denumirea veche „Identificare documente”.


Actualizarea din 15.07.2020 a modificat raportul „Fise analitice pe responsabili” de la gestiunile de trezorerie, facandu-l mai clar la capetele de tabel pe coloanele „Fel document” si „Nr. document”.


Actualizarea din 13.07.2020 contine urmatoarea modificare:
– La aplicatia SICO Retail, intreruperile nesesizabile de conexiune intre serverul bazei de date SQL si calculatorul client (cazuri foarte foarte rare) sunt tratate de SICO Retail in mod special, permitand utilizatorului reluarea operativa a lucrului, fara a perturba activitatea de vanzare. Beneficiarii nostri care utilizeaza SICO Retail, legat direct cu SICO ERP, sunt rugati sa ne semnaleze toate erorile de comunicare prin internet dintre POS-urile de vanzare si serverul bazei de date.


Actualizarea din 08.07.2020 contine urmatoarea modificare:
– Pentru modulul \ gestiunea Obligatii, la Rapoarte locale \ Fise complete, raportul Fise istoric, in partea dreapta \ zona de jos a ferestrei-meniu a fost adaugata optiune „NIR – uri” (scris cu Rosu). Daca este bifata, in rapoartele-fise, pentru fiecare factura sunt inscrise si notele de receptii aferente (ca pana acum). Daca nu este bifata, notele de receptii nu mai apar in fisele-raport. Implicit, aceasta optiune Nu este bifata.


Actualizarea din 07.07.2020 contine urmatoarea modificare:
– Lista gestiunilor are, in plus, o coloana cu numerotarea acestora, situata in partea dreapta, intre paranteze drepte.
Numerotarea se initializeaza pentru fiecare tip de gestiune in parte.


Service-pack-urile din 06.07.2020 aduc, intre aletele, urmatoarele imbunatatiri:
– Functiunile „Verificare Postcalcul” si „Rezultate final Postcalcul ” din „Rapoarte globale” au fost dotate cu butoane-comenzi de comutare automata reciproca intre aceste functiuni.
Acest lucru permite ca, printr-un singur calcul initial, sa putem face, in oglinda, automat si cu maxima operativitate, toate verificarile, repartizarile, corectarile si raportarile privind Analiza, Reflectarea si Raportarea completa a intregii activitati a companiei, reprezentate de Postcalculul de Gestiune din SICO ERP.


Versiunile din 01.04.2020 contin urmatoarele imbunatatiri SICO:

– Introducerea functiilor de „Notificari” si „Suport tehnic”   in toate aplicatiile SICO, nu numai in SICO Gestiuni.
Deci, oricare utilizator, indiferent de aplicatia folosita, va putea face direct din aplicatia in care lucreaza:

– Notificari interne, apelarea functiei Suport. Acestea se afla tot in modulul „Utilitare” ale meniului de baza.

– In functia de „Notificari”, butonul „Arhiva notificari” permite acum fiecarui utilizator, nu numai administratorilor, accesul la istoricul propriilor notificari, daca acestea nu au fost sterse de administrator.

Aceste imbunatatiri nu modifica datele existente si se pot aplica retroactiv.


Actualizarea din 16.12.2019 contine urmatoarele dezvoltari:
1) La Obligatii, in formularele de date pentru Intrari\ Facturi, functia „Split” pentru inregistrarea (Ne)deductibilitatii de TVA la produse de tip carburanti auto, a fost imbunatatita astfel:
I) In zona de continut al documentului, sub campul pentru contul de TVA, exista 2 liste de tip combo:
– prima, pentru alegerea tipului de Split, Direct/ Indirect:
1) Direct – cu inregistrarea de articole contabile pentru (ne)deductibilitatea TVA fara cont intermediar, la fel ca pana acum;
2) Indirect – cu folosirea unui cont intermediar pentru articolele contabile necesare, ca noutate.
– a doua lista permite scrierea procentului de deductibilitate aplicat, acum fiind de 50%.
II) Dupa alegerea tipului de splitare si completarea celorlate date, SICO va face automat articole contabile corespunzatoare, decontul de TVA si celelalte operatiuni implicate.
2) La Casa si Banca, Rapoarte locale, Fise analitice pe responsabili, fereastra pentru intocmirea acestor rapoarte a fost modificata, astfel:
1) S-au introdus optiuni noi pentru filtrarea datelor din rapoarte, inainte de executarea lor:
– „Suma reper” – ca valoare pentru filtrarea soldurilor pe responsabili:
1) „Sub” – sunt filtrate sodurile mai mici decat „suma reper”;
2) „Peste, =” – sunt filtrate sodurile mai mari sau egale decat „suma reper”.
Daca nu se bifeaza nimic sau sunt bifate ambele optiuni, aceasta filtrare nu are efect. Evident, suma reper poate fi modificata de utilizator.
– Optiuni pentru selectarea soldurilor pe responsabili:
1) Toti responsabilii
2) Responsabili cu sold
3) Responsabili fara sold
Aceste optiuni se pot folosi combinat cu „Suma reper”.
2) Exista doua tipuri de rapoarte:
– Fise analitice, cu detalii pe date, documente, explicatii si solduri, referitoare la operatiunile inregistrate;
– Fise sintetice, ca rezumate ale fiselor analitice.

Aceste imbunatatiri nu modifica datele existente si se pot aplica retroactiv.


Actualizarea din 10.12.2019 contine urmatoarele dezvoltari:
– La Obligatii si Creante, in formularele de date pentru Intrari, functia de „Achitare” a fost imunatatita astfel:
I) Daca exista achitari ale documentului :
– dupa apasarea butonului „Achitare”, in partea dreapta-jos a zonei pentru Antetul documentului apare sub-zona „Iesiri”, cu un grid care contine date privind achitarile;
– daca se face Dublu-click in coloana „Numar document” apare fereastra cu documentul de iesire respectiv, cu toate functiunile ei admisibile;
– deasupra gridului cu iesiri sunt urmatoarele butoane:
1) „Achitare”, pentru efectuarea achitarii propriu-zise;
2) „Renuntare”, pentru renuntarea la achitare;
3) „X”, pentru inchiderea zonei respective.
Achitarea se face doar daca documentul are sold. Langa aceste butoane este afisat si soldul documentului.
II) Daca nu exista achitari, nu s-a schimbat nimic, achitarea se va putea face ca si pana acum.

Aceasta imbunatatire nu afecteaza datele existente.


Actualizarea din 26.11.2019 introduce functiunea „Cost suplimentar” pentru documentele de Intrari in gestiunile cantitativ-valorice de stocuri.
Aceasta functiune se afla in antetul documentelor de Intrare de tip NIR si permite includerea automata in Preturile de achizitie a unor elemente de costuri directe suplimentare, de tipul cheltuielilor de transport din facturile de aprovizionare. Dupa inscrierea valorii costului in campul „Cost suplimentar”, prin apasarea butonului „Repartizare in preturi”, SICO repartizeaza automat valoarea respectiva in preturile de achizitie ale produselor documentului respectiv, cu maxima precizie. Diferenta din rotunjirile aritmetice se inscrie automat de program sub valoarea costului suplimentar. Prin apasarea unui Click de mouse pe eticheta „Cost suplimentar” sunt afisate automat si Instructiuni TXT privind aceasta noua functiune.


Actualizarea din 07.11.2019 aduce urmatoarele imbunutatiri:
1) La Obligatii si Creante, Rapoarte Intrari si Rapoarte Iesiri, pentru toate optiunile de rapoarte, s-au introdus filtrele „Fel TVA” pentru identificarea documentelor in functie de TVA-ul aplicat: deductibil, colectat si neexigibil. Asfel, se pot vedea mai usor erorile privind culegerea TVA-ului.
2) Pentru zona de Rapoarte globale, s-au imbunatatit:
– meniurile pentru „Intrari in gestiuni” si „Iesiri din gestiuni”, (vezi raportul „Comparare Factura-NIR”..)
– s-au introdus explicatii mai detaliate in zona pentru Postcalcul: (vezi la „Consumuri Postcalcul”)

Aceste imbunatatiri nu afecteaza datele existente.


Actualizarea de SICO Retail din 17.10.2019 contine urmatoarele:
– extinderea la 20 de caractere a dimensiunii campului de „Numar documente” <Nr.:> pentru Numerotarea Automata a documentelor din SICO Gestiuni. Acest lucru a fost necesar pt. a elimina posibilitatea de dublare a acestora. Inconvenientul cu aparitia, din data de 17.10.2019, a altui format de numerotare trebuie acceptat, beneficiul fiind mai mare.
– posibilitatea modificarii de catre utilizatori a „Numarului de documente” aferente bonului fiscal:
– Daca se apasa <Alt+N>, cursorul se pozitioneaza pe campul cu Numarul automat, care poate fi modificat;
– Din mouse sau tastatura, prin pozitionarea pe campul respectiv, se poate face modificarea acestuia.
– corectari ale unor potentiale erori la intocmirea automata a documentelor de gestiune (aviz, factura, achitare) prin folosirea noilor functiuni din SICO Retail:  – <Comanda Ctrl+M>, <Aviz Ctrl+z>.
Actualizarea de SICO Gestiuni din 17.10.2019 contine urmatoarele:
– In gestiunea <Creante (Clienti)>, <Documente de Intrare>, <Facturi> s-a introdus, la dreapta campului pt. „Cont”, optiunea <Numar corectat automat> care, daca este bifata, la schimbarea Numarului de document schimba automat numarul pus de utilizator, daca acesta a mai fost folosit.
Daca nu este bifata, numarul scris de utilizator nu este modificat automat.

Aceste modifcari necesare nu afecteaza datele existente.


Actualizarea din 06.09.2019 contine urmatoarele imbunatatiri :
A) SICO Gestiuni :
1) Editarea de Retururi (Gestiuni Cantitativ-Valorice\Documente\Documente de Iesire\Avize de expeditie..Retur) a fost partajata astfel :
– pot face <Retur> doar utilizatorii cu drepturi de Administrator sau de nivel 5.
B) SICO Retail :
– In fereastra principala pentru generarea bonurilor fiscale s-a introdus o noua comanda,  <Aviz (Ctrl+Z)>, care permite preluarea automata in Bonul fiscal a unui Aviz, direct din gestiunea in care a fost generat. Daca avizul nu este generat, el poate fi creat de utilizatorul din SICO Retail, sub rezerva drepturilor partajate prin sistemul de administrare al lui SICO.
Pentru a fi preluate pe bonuri fiscale, avizele nu trebuie sa fie facturate.

S-au mai facut si alte imbunatatiri, invizibile pentru utilizatori.


Actualizarea din 02.09.2019 contine urmatoarele imbunatatiri :
A) SICO Gestiuni :
1) Doar pentru firmele care au instalate modulele de Productie pentru Industria Lemnului, s-au modificat si corectat urmatoarele :
a) Rapoartele „Pondere cherestea” :
– obiectul de tip <lista-combo> pentru selectarea „clasei” a fost schimbat intr-o lista derulanta clasica, pentru alegerea mai usoara a clasei;
– campul „Grosime” a redevenit un camp editabil obisnuit;
– campul „Sortiment” a redevenit un camp asociat cu nomenclatorul pentru „Clase de calitate” din care se face alegerea;
– a fost introdus, in dreapta jos a ferestrei, butonul <Explicatii>, de tip comutator, care ofera informatii privind completarea datelor pentru executarea raportului (pentru cei care nu stiau).
b) Rapoartele specifice de tip „Pondere cherestea” si „Randament debitare” pentru gestiunile de cherestea au fost puse si in <Rapoarte locale>, Rapoarte specifice>.
Aceste rapoarte sunt si in <Rapoarte globale> si nu difera de cele din <Rapoarte locale>.
In legatura cu aceste rapoarte, pe viitor se vor face si alte imbunatatiri.

B) SICO Retail :
– In fereastra principala pentru generarea bonurilor fiscale s-a introdus o noua comanda,  <Aviz (Ctrl+Z)>, care permite preluarea automata in Bonul fiscal a unui Aviz, Direct  din gestiunea in care a fost generat.
Daca avizul nu este generat, el poate fi creat de utilizatorul din SICO Retail, sub rezerva drepturilor partajate prin sistemul de administrare al lui SICO.
Pentru a fi preluate pe bonuri fiscale, avizele nu trebuie sa fie facturate.

S-au mai facut si alte imbunatatiri, invizibile pentru utilizatori.


Actualizarea din 29.08.2019 pentru SICO Gestiuni contine urmatoarele :

1) Actualizeaza functiile pentru Declaratiile 100 si 300;
2) Doar pentru firmele care au instalate modulele de Productie pentru Industria Lemnului, s-au modificat urmatoarele :
a) Rapoartele „Pondere cherestea” :
– obiectul de tip <lista-combo> pentru selectarea „clasei” a fost schimbat intr-o lista derulanta clasica, pentru alegerea mai usoara a clasei;
– campul „Grosime” a fost schimbat in lista, din care doar se aleg grosimile fabricate;
– campul sortiment a fost schimbat si el intr-o lista, din care doar se face alegerea.
b) Rapoartele specifice de tip „Pondere cherestea” si „Randament debitare” pentru gestiunile de cherestea au fost puse si in <Rapoarte locale>, <Rapoarte specifice>.
Aceste rapoarte sunt si in <Rapoarte globale> si nu difera de cele din <Rapoarte locale>.

In legatura cu aceste rapoarte, pe viitor se vor face si alte imbunatatiri.


Actualizarea din 19.08.2019 aduce urmatoarele imbunatatiri :
– in aplicatia SICO Gestiuni :
– Nomenclatoare\ Liste de preturi :
– comanda „Lista de Stocuri”, din partea dreapta+sus a ferestrei,
permite exportul unei Liste de Preturi intr-o Lista de Stocuri.
Dupa activarea acestei comenzi, apare o zona cu gestiunile pentru
care se va copia Lista de Preturi in Lista de Stocuri.
Dupa marcarea (selectarea) gestiunilor, se apasa comanda
„Copiere lista” din partea de jos a listei cu gestiunile.
Astfel, orice lista de preturi este exportata automat
intr-o lista de stocuri, la gestiunea marcata.

– in aplicatia SICO Retail :
– in meniul <Rapoarte> s-a introdus optiunea „Documente cu Diferente”,
care afiseaza toate Documentele din SICO Gestiuni (Factura, Gestiune, Aviz)
pentru care Diferenta dintre bonul fiscal si factura, in marime absoluta,
depaseste 0,99 bani.

Daca exista acest fisier,”Diferente_factura_bon_fiscal.txt”, trebuie sa
verificati acele documente inregistrate, facturi si avize din SICO Gestiuni
si sa faceti eventualele corectii care se impun.

– in meniul <Administrare> s-a introdus optiunea
„Stergere fisier cu Diferente”, care permite stergerea acelui fisier text
in care s-a inregistrat lista documentelor cu diferente.


Actualizarea din 02.08.2019 este o corectare a problemelor aparute la cea din 31.07.2019 in aplicatia SICO Gestiuni.

Tot ce s-a transmis atunci ramane valabil.

Actuala modificare este pentru functia de Blocare a unui document. Mai facem urmatoarea precizare :
Ecranele, comenzile si campurile de date raman la fel pentru toti utilizatorii, indiferent de nivel. Doar ca, pentru cei cu nivel sub 5, aplicatia NU mai permite Salvarea unui document Blocat. Deblocarea documentului se poate face de utilizatori de nivel 5 cu aceleasi drepturi partajate sau de catre administrator.

Acum, aplicatia Blocheaza Automat documentul daca este listat singular.

Va rugam sa ne spuneti punctul de vedere oficial al dumneavoastra daca este bun sau nu acest automatism.


Actualele actualizari SICO (din 31.07.2019) contin urmatoarele modificari si dezvoltari :

1) SICO Gestiuni :
a) Blocare document
– Pentru orice document SICO Gestiuni exista posibilitatea de a se inhiba editarea acestuia dupa ce documentul a fost Blocat.
Blocarea nu afecteaza datele si rapoartele legate de document.
Functia de Blocare se bazeaza pe doua componente :
1) camp special al bazei de date, „Blocat”, care poate fi modificat doar de catre utilizatori desemnati.
2) coduri de acces.
Blocarea sau Deblocarea se pot face doar de catre utilizatori cu drepturi partajate la datele respective, doar daca acestia indeplinesc urmatoarea cerinta :
– sunt administratori de orice nivel, sau utilizatori de nivelul 5.

Blocarea unui document este facuta automat dupa listarea acestuia.

In ferestrele de generare a documentelor s-au adaugat comenzi pentru <Blocarea/ Deblocarea> documentelor, selectiv, pentru toate documentele unei perioade de timp (an, luna).
Aceste comenzi sunt accesibile doar administratorilor sau utilizatorilor partajati de nivelul 5.
Au fost adaugate si filtre suplimentare, <Blocate>, <Neblocate>, pentru verificarea operativa a functiunii Blocare documente.

S-au dezvoltat si comenzi pentru functia de <Blocare/ Deblocare> de documente ale tuturor gestiunilor si modulelor in fereastra „Control documente”.
Aceasta functiune este accesibila doar administratorilor.

b) Planificare stocuri
– Pentru fiecare gestiune de stocuri se pot stabili niveluri de stocuri (minime, optime, maxime) pentru orice produs din nomenclator.
Pana acum, aceste niveluri se stabileau doar la nivel de nomenclator de produse, pentru toata firma.
Acum se pot stabili (planifica) niveluri de stocuri si pentru fiecare gestiune.
Operarea nivelurilor acestor stocuri se face in doua locuri :
1) In „Nomenclatoare”, prin intermediul nomenclatorului (ferestrei) „Planificare stocuri”.
Ca mod de operare, fereastra <Planificare stocuri> este asemanatoare cu fereastra <Liste de preturi>.
Daca este nevoie de instruire suplimentara, se poate face prin serviciul nostru de Support.
2) In „Documente”, functia „Urmarire stocuri”.
In fereastra <Urmarire stocuri>, pe langa rapoartele specifice de urmarire a stocurilor fata de planificat, se pot si edita foarte usor stocurile minime, optime, maxime doar pentru produsele existente in stoc la perioada selectata.
Diferentele fata de stocurile minime (sau optime/ maxime) trebuie sa reprezinte comenzi pentru aprovizionare.
In toate rapoartele cunoscute privind stocurile s-au adaugat optiuni pentru realizarea situatiilor comparative.
Aceste optiuni se afla in partea dreapta a ferestrelor de rapoarte, sub numele de <Optiuni planificare Stoc>, care apar doar la alegerea unui raport de tip sintetic sau la toate rapoartele de stocuri Cantitative.

2) SICO Retail :
– Corectarea erorilor care puteau sa apara dupa comanda <Anulare rand>
si imbunatatirea acesteia, prin posibilitatea de a sterge orice rand, nu doar a ultimului, ca pana acum.
Acum se poate sterge orice rand din bonul fiscal, indiferent de pozitia lui.

Functiunile de la punctul 1) nu sunt incluse in contractele de mentenanta.

Actualizarea din 30.05.2019 aduce imbunatatiri la rapoartele de statistici, precum si la jurnalele de casa si de banca.

Actualizarea din 23.05.2019 aduce urmatoarele imbunatatiri :
I) La operarea documentelor gestiunilor de stocuri, modificarea automata a preturilor de achizitie din iesiri legata de modificarea preturilor de achizitie din documentele de intrare.
II) Imbunatatirea situatiilor si rapoartelor privind intrarile in gestiunile de obligatii si creante legate de verificarea documentelor din Jurnalele de cumparari si de vanzari.
III) Imbunatatirea rapoartelor de tip Statistici privind achizitiile si vanzarile de produse si servicii.
I) Modificarea automata a preturilor de achizitie din iesiri este o functiune din zona de editare a documentelor de intrare in gestiunile de stocuri. Aceasta functiune se declanseaza automat doar dupa apasarea comenzii pentru <Salvare>, daca programul a identificat in iesiri acel produs, prin indeplinirea simultana a urmatoarelor conditii :
1) Este acelasi produs, conform nomenclatorului de produse;
2) Campul <Descriere> (Serie, Lot..) din iesire este identic cu cel din intrare;
3) Are <pretul de achizitie> identic cu pretul de achizitie initial din intrare;
4) Are <data intrari>i din iesire ulterioara (mai mare sau egala) cu cea din intrare.
Dupa efectuarea <Salvarii>, programul cauta in iesiri linii de produs conform conditiilor de mai sus si, daca gaseste astfel documente de iesire, activeaza o fereastra specifica pentru selectarea si operarea modificarilor respective.
Fereastra este usoara si completa, cu o interfata prietenoasa si intuitiva.
II) Pentru a permite o identificare mai usoara si mai operativa a documentelor care intra
in componenta Jurnalelor de cumparari si de vanzari, ferestrele pentru generarea de jurnale si registre auxiliare din zona <Rapoarte locale\ Situatii intrari> si cele din zona <Rapoarte globale\ Intrari in gestiuni\ Obligatii 1 si ..\ Creante 2> contin acum filtre suplimentare de documente. Aceste noi filtre permit selectarea documentelor in functie de  cotele de tva aplicate si de includerea sau nu in jurnalele respective (campul „Jurnal..” din fereastrele de editare ale documentelor de intrare). Filtrele respective se afla in zona de comenzi a ferestrelor de rapoarte : combo-lista <Cote TVA > si grupul de comenzi <Jurnal de achizitii> si <Jurnal de vanzari>.
In afara de rolul lor informational, jurnalele si registrele respective pot fi folosite si pentru verificarea operativa a documentelor care intra in componenta Jurnalelor de cumparari sau de vanzari ale firmei.
III) Rapoartele de tip <Statistici> din zona <Rapoarte locale\ Statistici\ Statistici desfacere.. aprovizionare> ori apelabile din zona <Rapoarte globale\ Aprovizionare\ Statistici .. sau ..\Desfacere…> au fost dezvoltate si imbunatatite astfel :
1) Pe langa cele doua liste de selectie a „Datei” si a „Felului documentelor” exista inca trei tipuri de liste de selectie care, in functie de alegerile care se fac in „Optiuni rapoarte” conduc la realizarea de rapoarte multiple privind vanzarile ori aprovizionarile de produse si servicii.
Pe langa optiunile mai vechi : produse, clienti (furnizori), responsabili, grupe de produse, sortimente, gestiuni, cpv, insemne .. s-au introdus si alti factori de grupare (obiective, grupe de operatii, subunitati, stadii). In plus, prin grupul de cate alte doua combinatii de factori secundari de grupare (Clienti, Responsabili\….) sunt realizate foarte multe rapoarte multiple cu privire la (sub)sistemul comercial complet al firmei.
Indiferent de optiunile de rapoarte selectate, se aplica aceleasi reguli de construire a acestora, astfel incat meniul si pasii de urmat sunt foarte usor de invatat si de aplicat.

S-au mai imbunatatit si Registrele si Jurnalele de Casa si de Banca.


Atentie!!!

Pentru utilizatorii carora nu li se efectueaza actualizarile aplicatiilor SICO, va comunicam pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru efectuarea acestei operatiuni:

Pas 1. Se apasa dublu-click pe iconita de pe ecranul dumneavoastra si se asteapta cateva secunde. Atentie!!! Pentru utilizatorii la care nu s-a efectuat o actualizare de mai mult timp, la o prima actualizare se va astepta mai mult pana isi cauta toate actualizarile. Prin urmare va sfatuim sa acordati cateva secunde in plus.

Pas 2. Daca pe ecran va apare o fereastra cu mesajul „Conexiuni nereusite. Actualizarea nu s-a efectuat. Contactati administratorul sistemului.” (Vezi imagine), apasati pe „OK” si continuati cu Pasul 3, altfel, daca actualizarea se efectueaza corect, ignorati Pasul 3.

Pas 3. In noua fereastra care se va deschide, se va inlocui sico.no-ip.biz cu 5.2.245.221! (Vezi imagini)

Atentie!!! Restul informatiilor din aceasta fereastra nu se schimba! Utilizatorii carora actualizarile le functioneaza corect vor ignora acest mesaj!

Succes!